05-01-11

helpt acupuntuur bij mannelijke onvruchtbaarheid en spataderen op teelbal

Mannelijke onvruchtbaarheid

Helaas zijn er in Nederland vele mannen onvruchtbaar. Onvruchtbaarheid bij mannen kan diverse oorzaken hebben, maar het is altijd even vervelend. Mannen komen er vaak pas achter dat ze onvruchtbaar zijn als ze minimaal een jaar op natuurlijke wijze hebben geprobeerd om zwanger te worden. Daarna gaan ze naar een huisarts en komen ze in de ‘medische molen’ terecht. Het is hiebij van belang om een goede, maar ook goedkope zorgverzekering te hebben, anders kunnen de zorgkosten aardig in de papieren lopen.

Bij mannen is er niet altijd iets aan onvruchtbaarheid te doen. Soms bieden hormonen of een operatie uitkomst, maar vaak is dit niet mogelijk. De wetenschap staat wat dit betreft met zijn handen in het haar.

Allereerst is het belangrijk om uw levensstijl aan te passen. Niet roken, geen alcohol en gezond eten. Verder is goed veel drinken ook belangrijk voor de kwaliteit van uw sperma. Maar wat kunt u nog meer doen?

Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat mannen veel baat kunnen hebben bij acupunctuur. In Duitsland en in Italië is hier onderzoek naar gedaan. Veertig mannen werden aan de test onderworpen. Zij hadden allemaal verschillende oorzaken van hun onvruchtbaarheid en deden mee met het onderzoek. Voordat het onderzoek begon werd het sperma getest op het aantal zaadcellen en de kwaliteit daarvan (sterkte, snelheid en kracht). Vervolgens kregen de mannen vijf weken lang, twee keer per week acupunctuur door een acupuncturist. Een acupuncturist plaats dan op bijzondere plaatsen kleine naaldjes, die het zenuwstelsel beïnvloeden. U kunt hierbij denken aan de hals, de oren, de kin enzovoort.

Het onderzoek duurde vijf weken lang en daarna werden het sperma van de mannen wederom getest op het aantal zaadcellen en de kwaliteit daarvan. Het resultaat? Bij alle mannen waren de spermacellen beter van kwaliteit en het waren er ook meerdere. Dit onderzoek is uitgevoerd onder achtentwintig mannen.

Kan dit wel kloppen?

Alles wat men in de medische wereld weet is gebaseerd op onderzoeken die recent of in het verleden zijn gedaan. Men heeft niets ‘gegokt’. Omdat bovenstaan onderzoek een kleinschalig onderzoek is, is het de vraag of het resultaat betrouwbaar is. Het is echter wel opvallend dat alle mannen beter sperma hadden en niet slechts een gedeelte van de mannen.

Acupunctuur het proberen waard?

Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid kan het proberen waard zijn. Stel je er echter nooit teveel op in. Sperma wordt nooit optimaal van acupunctuur, het kan enkel de kansen vergroten. Veel stellen hebben inmiddels baat gehad bij de behandeling, maar er zijn ook stellen waarbij het helaas niet voldoende heeft geholpen. Het is daarom de moeite waard, mits je het emotioneel aan kan. Stellen die niet zwanger kunnen worden zitten vaak in een emotionele achtbaan en het is dan de vraag of ze een eventuele teleurstelling nog wel aan kunnen.

Overige opties mannelijke onvruchtbaarheid

Er zijn, buiten de officiële onderzoeken, veel bakerpraatjes over het verbeteren van de kwaliteit van sperma. Een spatader op je teelbal zie je niet aan de buitenkant. Een spatader op de balzak wel en die is niet schadelijk.

Ga zoveel mogelijk af op advies van je arts. Hij of zij heeft ervoor geleerd, heeft ervaring en weet veel van het onderwerp onvruchtbaarheid. Eventuele andere opties zijn echt medisch, denk aan IVF, IUI of ICSI.

Acupuntuur kan ook helpen bij de eerste darmkanker verschijnselen.

De commentaren zijn gesloten.